Головна / Новини / Новини регіону / Чи обов’язково впроваджувати систему НАССП ?

27.09.2019

Категорія: Новини регіону

    Вже 20 вересня 2019 року настає кінцева дата, коли система безпечності харчової продукції НАССР має бути впроваджена на всіх українських підприємствах. Це стосується й малих потужностей, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами.

    Система НАССР (від. англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) – це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Ця система ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпечності харчових продуктів.

https://mk0agronewsur597qvtv.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/07/99611c1-hassp-predpriatia-623x370.jpg

    Упровадження цієї системи в Україні регулюється Законами від 23.12.97 р. № 771/97-ВР « Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» та від 18.05.17 р. № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (далі – Закон № 771 та Закон № 2042).

     Так,  Законом № 771 установлено вимоги до впровадження систем управління безпечністю харчової продукції за принципами системи НАССР. Такий обов’язок покладено безпосередньо на операторів ринку (ст. 20, 21  Закону № 771).

      Розробити та запровадити систему НАССР необхідно (ч. 2 ст. 20  Закону № 771):

з 20.09.19 р. – на малих потужностях (підприємство відноситься до малої потужності, якщо воно сукупно відповідає наступним критеріям: постачає харчові продукти кінцевому споживачу; має не більше 10 осіб робочого персоналу; займає площу не більше ніж 400 м2або не постачає продукти харчування кінцевому споживачу і має не більше 5 осіб робочого персоналу.). Це стосується закладів громадського харчування, в тому числі це поширюється на всі освітні установи, які надають послуги з харчування. Також це все виробники харчової продукції та сільгоспвиробники сировини – від підприємств, які надають транспортні послуги для перевезення харчових продуктів, до агрохолдингів і торгових закладів. Це нововведення стосується і тих операторів, які займаються зберіганням, фасуванням і упаковкою вже готової харчової продукції.

    За невиконання обов’язку стосовно впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР, на оператора ринку накладатиметься штраф у розмірі ( відповідно до ст. 65 Закону № 2042):

Запровадження системи НАССР – робота не одного дня, а досить тривалий процес. Тому радимо підійти до цього відповідально та докласти зусиль, аби належним чином усе зробити, зокрема, через те, що за її відсутність оператору ринку загрожує чималий штраф.

 

                                                                  Олевське районне управління 

                                                                  Головного управління 

                                                                  Держпродспоживслужби 

                                                                  в Житомирській області

 

 

Дивіться також:

Україна не повністю відповідає мінімальним стандартам із припинення торгівлі людьми, однак вживає чимало зусиль із подолання проблеми.
Вже не за горами опалювальний сезон і громадяни замислюються над питанням: «Чи зможуть вони оплатити взимку комунальні послуги?»
СЛУЖБА В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ

Навігація:

Остані Новини
Всі Новини
Архів новин

Категорія новин:

Новини регіону
Події
Нацдержслужба України інформує